Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Βάσω Παπανδρέου, από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υπουργός επί σειρά ετών στις κυβερνήσεις του κόμματος.

Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη. 

Η ένταξή της στο ΠΑΣΟΚ την οδήγησε σε υψηλές θέσεις τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση ήδη από το 1981.

Η Βάσω Παπανδρέου διατέλεσε πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρώτρια υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρώτρια υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993).

Μετά τη θητεία της στην Κομισιόν ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η κηδεία της Βάσως Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί στα Βαλιμίτικα Αιγίου το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 15:00 το μεσημέρι.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα

Τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνοντας ότι «άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας».

Επιπλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει τα «συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της».

Υπενθυμίζεται ότι η Β. Παπανδρέου πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (19/1) στις 15:00 στον τόπο που γεννήθηκε, στα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου.

Η Β. Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ.

Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της».

Οι βουλευτές Ηρακλείου

Τη θλίψη της για τον χαμό του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Παπανδρέου εκφράζει με δήλωσή της η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά. Σε δήλωσή της αναφέρει:

Η πολιτική ζωή της χώρας μας από σήμερα είναι φτωχότερη. Η απώλεια της Βάσως Παπανδρέου αφήνει ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μια σπουδαία παρακαταθήκη.

Από τις διάφορες θέσεις από τις οποίες είχε υπηρετήσει τη χώρα και το κοινό καλό, η Βάσω Παπανδρέου δίδαξε πυγμή και σθένος. Άνοιξε τον δρόμο για την προστασία της μητρότητας και έβαλε στο τραπέζι την Ισότητα των Φύλων, όταν ακόμη ο όρος ήταν άγνωστος.

Δεν χαρακτηρίστηκε άδικα «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία»!

Καλό κατευόδιο.

Δήλωση Φρ. Παρασύρη

Στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο, ο Ανδρέας πρότεινε μια νεαρή τότε γυναίκα, από το ΠΑΚ Αγγλίας, ήταν η Βάσω Παπανδρέου.

Τα επόμενα χρόνια η Βάσω αναδείχθηκε σε κεντρική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της ηγετικής ομάδας και υπεύθυνη για τη Διαφώτιση.

Ως Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δεν περιορίστηκε μόνο στην τήρηση των καθηκόντων της. Διαμόρφωσε με την ισχυρή της παρουσία, την πορεία του ΠΑΣΟΚ και έτυχε το σεβασμό όλων μας.

Τιμή μου, που υπήρξα μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ το 2009, τότε που η Βάσω, ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών.

Καλό σου ταξίδι, συντρόφισσα. Κανείς δεν θα σε ξεχάσει.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί